Kerajaan negeri Kedah masih berbincang dengan kerajaan persekutuan ke atas hutang yang diperlukan untuk menyelesaikan sebelum penstrukturan semula industri perkhidmatan bekalan air.

Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Bekalan Air, Sumber Air dan Pengerusi Jawatankuasa Tenaga Datuk Badrol Hisham Hashim (gambar) berkata demikian ketika menjawab soalan Datuk Seri Mukhriz Mahathir (PPBM-Ayer Hitam) pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini hari ini.

Yang terakhir ini telah ditanya mengenai kemajuan dalam Perjanjian Penyusunan Semula Kedah Water Supply Services Industri yang dicadangkan.

Badrol berkata kerajaan negeri mengambil berat tentang jumlah yang Syarikat Air Darulaman Berhad (SADA) yang diperlukan untuk menyelesaikan selepas melaksanakan migrasi air

“Kita tidak mahu hutang kita terlalu tinggi apabila kita melakukan penghijrahan air. Jika boleh, kita mahu mengurangkan dan tambahan pula, proses rundingan ini memerlukan kita untuk menyediakan dokumen yang lengkap, yang akan mengambil masa.”

Beliau berkata kerajaan negeri telah menyatakan kepada Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air di syarat-syarat perjanjian dan terma yang memerlukan perbincangan lanjut.

“Setakat ini, kita belum memuktamadkan perjanjian dengan kerajaan persekutuan melalui Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB),” katanya.

Sementara itu, katanya pada sidang akhbar di luar Dewan Undangan Negeri bahawa kerajaan persekutuan telah dihapus kira kira-kira RM336 juta hutang kerajaan negeri.

Mudah-mudahan, beliau berkata, kerajaan pusat akan mempertimbangkan melakukan yang sama untuk baki RM500 juta. – Bernama