Kerajaan negeri Kedah akan membuka Kulim Hi-Tech Park 2 (KHTP2) untuk menampung pelaburan berteknologi tinggi masa depan di bahagian selatan negeri ini, apabila ekonomi global pulih daripada kemerosotan semasa.

Pengerusi Jawatankuasa Industri dan Pelaburan Negeri Datuk Dr Ku Abdul Rahman Ku Ismail berkata kerajaan negeri telah mengenal pasti tanah 2,800ha untuk tujuan tersebut. Ku Abdul Rahman (BN-Guar Chempedak) berkata KHTP2 akan melengkapkan KHTP yang sedia ada, yang mencapai kapasiti maksimum.

“Tanah di Fasa 4 KHTP hampir kapasiti maksimum, jadi kerajaan negeri telah memutuskan untuk membuka KHTP2 pada tanah 7,000ac (2,800ha) untuk menampung pelaburan masa depan,” katanya, menjawab soalan Chua Tiong Gee ( BN-Kulim) ke atas pelaburan negeri itu pada persidangan Dewan Undangan Negeri untuk membahaskan Bajet negeri 2017.

Katanya selain KHTP2, kerajaan negeri juga membuka kawasan perindustrian baru untuk merangsang pertumbuhan ekonomi, iaitu Park Kedah Sains dan Teknologi (KSTP), Bandar Getah Kedah dan Terminal Memancing Kedah Bersepadu (KIFT).

Ku Abdul Rahman juga memberitahu Dewan bahawa kerajaan negeri sedang dalam proses menarik pelabur dari China ke Kedah, seperti di KIFT dan sektor-sektor lain manakala syarikat-syarikat dari Jerman dan Amerika Syarikat kekal sebagai pelabur utama di Kedah.

Dalam menjawab soalan tambahan Datuk Amiruddin Hamzah (Pas-Anak Bukit) mengenai rancangan kerajaan negeri untuk membangunkan Industri Kecil Sederhana tempatan dan (IKS), beliau berkata kerajaan negeri adalah syarikat multinasional yang menggalakkan (MNC) untuk membawa bersama-sama vendor mereka ke Kedah.

“Malah, sebab utama kami membangunkan KSTP adalah untuk menarik IKS ke negeri ini untuk melengkapkan operasi syarikat multinasional di Kulim,” katanya. – NST