Kerajaan negeri meraih RM10 juta selepas melepaskan kira-kira 10 peratus saham dalam dua syarikat tersenarai awam tahun lepas.

Kedah Pelaburan, Perindustrian dan Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan, Datuk Ku Abdul Rahman Ku Ismail (BN-Guar Chempedak) memberitahu Dewan Undangan Negeri bahawa modal yang dijana daripada pelaksanaan saham itu akan digunakan untuk pelaburan masa depan.

Beliau berkata langkah itu hanya dibuat sekali dan negeri masih menunggu keadaan pasaran yang sesuai untuk melabur modal dalam saham baru. Ku Abdul Rahman berkata, kerajaan negeri memiliki 1.8 juta unit saham Petronas Dagangan Berhad bernilai RM41.49 juta dan 3.74 juta unit saham dalam Malaysia Airports Holding Berhad (MAHB) bernilai kira-kira RM23.35 juta.

“Saham 10 peratus yang kita telah dijual adalah dari kedua-dua Petronas Dagangan dan MAHB dan kami mendapat kira-kira RM10 juta bagi jumlah saham dilaksanakan,” katanya kepada pemberita di luar acara Mesyuarat Belanjawan Negeri 2017 petang ini. Beliau menjelaskan bahawa disebabkan oleh keadaan pasaran yang tidak stabil, kerajaan telah memutuskan untuk menangguhkan rancangannya untuk mengambil alih saham baru untuk mengelakkan risiko.

Ku Abdul Rahman berkata, kerajaan negeri sedang menikmati dividen yang tinggi dari kedua-dua Petronas Dagangan dan MAHB sejak beberapa tahun dan tidak mempunyai rancangan untuk melepaskan mana-mana lebih banyak saham. Terdahulu, ketika menjawab soalan Datuk Taulan Rasul (Pas-Tokai), Ku Abdul Rahman berkata, selain kedua-dua syarikat, negeri itu juga diadakan kira-kira 17 juta unit saham dalam Amanah Saham Kedah (ASK). – NST