Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah menyeru rakyat untuk memastikan apa-apa projek pembangunan dan aktiviti sosioekonomi yang dirancang tidak akan merosakkan alam sekitar, berikutan bencana banjir di negeri-negeri di Pantai Timur.

“Elakkan meratakan bukit, pembalakan haram, pembakaran terbuka dan tidak terkawal pembuangan sampah, “kata baginda pada majlis pengurniaan pada ulang tahun ke-87 di Istana Anak Bukit, di sini, hari ini.

Ucapan baginda dibacakan oleh Pengerusi Majlis Regency Tan Sri Tunku Sallehudin Ibni Almarhum Sultan Badlishah. Baginda berharap kerja-kerja tebatan banjir yang dirancang oleh kerajaan negeri dan diluluskan oleh kerajaan persekutuan dapat dilaksanakan dengan cepat.

“Orang-orang yang tinggal di kawasan berhampiran dengan sungai mesti menerima tawaran daripada kerajaan persekutuan untuk berpindah ke kawasan yang lebih tinggi pada masa yang sama membuka jalan bagi kerja-kerja tebatan banjir, untuk melindungi nyawa dan harta benda,” titah  baginda lagi.

Kedah telah dilanda  banjir besar pada tahun 2010, yang telah  mengakibatkan beribu-ribu pendududk  terpaksa  dipindahkan. Baginda juga menggesa ibu bapa untuk mendedahkan  anak-anak mereka mengenai ideology yang  jelas menyimpang dari ajaran Islam yang sebenar.

“Masih ada segelintir orang di Kedah yang dipengaruhi oleh ideologi pelampau dan bersedia untuk menjadi pengganas berani mati di tanah asing,” titahnya.

Baginda menggesa   sekolah agama tradisional (sekolah pondok) di Kedah agar memainkan peranan dalam memastikan rakyat di negeri ini tidak terpengaruh dengan pengaruh pelampau.

“Sekolah-sekolah seperti ini di seluruh Kedah juga perlu memainkan peranan, “titah Tuanku Abdul Halim. Dalam konteks Kedah, baginda berharap Kerajaan Persekutuan akan segera meluluskan cadangan pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim di Sungai Petani.

Baginda  yakin pembinaan projek yang boleh merangsang pertumbuhan ekonomi di utara Semenanjung. Mengenai situasi politik di Kedah, baginda bangga bahawa politik di negeri ini adalah di bawah kawalan.

“Beta sedar bahawa kemelut  politik yang  berpanjangan akan  membebankan rakyat , jadi beta  menyeru agar pemimpin-pemimpin kerajaan dan pembangkang untuk mengutamakan perkhidmatan kepada rakyat, ” titahnya. – Bernama